רובנו משתדלים מאוד לשמור על השיניים שלנו ועל בריאות הפה באופן כללי ואף להנחיל את החשיבות לדורות הבאים. אך לפעמים בחיים אנחנו נדרשים לעזרים מלאכותיים, עזרים שהרפואה המתקדמת יודעת לספק בשביל שאנחנו נוכל להמשיך לתפקד כרגיל. כאשר השן נפגעת מסיבות שונות, סוגים שונים של כתרים לשיניים יכולים לפתור לנו בעיות רבות ולהחזיר את השיניים שלנו למסלול נטול כאבים, מתפקד ובריאותי. הנה כל מה שתצטרכו לדעת סוגי כתרים לשיניים ועל הבחירה מביניהם.
מהו כתר לשיניים?
השיניים של כולנו בנויות ומורכבות באותה הצורה ומשני חלקים. הראשון הוא הפנימי שנקרא שורשים וכשמו הוא נמצא בעצם הלסת בפנים. החלק השני נקרא כותרת השן והוא החלק החיצוני והנראה לעין בחלל הפה. את הכותרת מצפה חומר שאחראי על חוזק ועל עמידות השן ואותו אנחנו מכירים בשם אמייל או זגוגית השן. כשאחת השיניים שלנו נפגעות מסיבות שונות עליהן נפרט בהמשך, רופא שיניים מומחה ימליץ על הרכבת כתר.
ישנים סוגים שונים של כתרים בשיניים וביניהם מספר הבדלים שונים, אך ניתן לומר שמטרות העל של כולם הן לעטוף ולשמור על השן הפגועה מכל הצדדים שלה, לתת לה צורה ומראה אסתטי יותר ולהעניק לה את היכולת לתפקד כרגיל בלעיסה וחיתוך של מזון.
באילו מקרים נצטרך להרכיב כתרים בשיניים?
ישנם מספר מקרים שונים בהם רופא השיניים ימליץ על הרכבת כתר בשן אחת אחת או יותר. הנה כמה מהסיבות הנפוצות:
- כאשר כותרת השן נחלשת או נפגעת והאמייל שעוטף אותה מתמעט, הרכבת כתר יכולה לתמוך בשן ולשמור על החוזק שלה.
- לצרכים של שדרוג ושינוי אסתטי, במצבים של שן שבורה, במצבים של מנח לא תקין של אחת השיניים או יותר, במצבים של שיניים מוכתמות ועוד.
- לאחר טיפולי שיניים שונים ובעיקר לאחר טיפולי שורש, שאחריהם מתעורר הצורך להגן על השיניים שנותרו דקות יותר.
- כאשר יש צורך בהשלמת שיניים חסרות.
אילו סוגי כתרים קיימים?
יש לא מעט סוגי כתרים לשיניים. ההבדלים המשמעותיים ביניהם מתרכזים בסוג החומר ממנו עשוי הכתר, באיכות שלו ובאיכות הבנייה שלו וכן בהתאמה שלו לשיניים של כל מטופל ומטופלת.
סוגי הכתרים השונים:
כתרי חרסינה
כתר חרסינה עשוי רק מחומר זה בלבד ואחד היתרונות הבולטים שבו הוא המראה הטבעי שהוא מעניק. העמידות והחוזק של כתרי חרסינה בינונית ביחס לכתרי מתכת והם עשויים לדרוש השחזה והסרה מועטה מהשיניים הקיימות לפני הרכבה. יתאימו בעיקר לשיניים קדמיות.
כתרי זירקוניה
כתרי זירקוניה שעשויים מזירקוניום ולכן עמידים וקשיחים במיוחד. הם מעניקים מראה אסתטי וטבעי ויכולים להתאים גם לשיניים אחוריות וגם לשיניים קדמיות.
כתרי מתכת
כתרים אלו עשויים מסוגי מתכת שונים שמכילים טיטניום, פלטינה, פלדיום ועוד. הם עמידים ונחשבים לחזקים מאוד בנוסף לכך שלרוב לא צריך להסיר חלקי שיניים רבות לפני ההרכבה שלהם. מנגד, המראה שלהם נחשב לפחות אסתטי ולכן יתאימו בעיקר לשיניים אחוריות.
כתרי פורצלן משולבי מתכת (PFM)
כתרים שמיוצרים ממתכת ומצופים בחרסינה. הם נחשבים לכתרים איכותיים ועמידים ומנצלים את יתרון החוזק של המתכת ואת המראה הטבעי יותר של החרסינה בציפוי. ניתן להרכיב אותם גם בשיניים אחוריות וגם קדמיות.
כתרי פורצלן (EMAX)
עשויים מפורצלן וכוללים גם זכוכית דחוסה. כתרים אלו מאופיינים באיכות גבוהה שבאה לידי ביטוי גם בעמידות הטובה שלהם וגם במראה האסתטי שהם מעניקים. מתאימים גם לשיניים אחוריות וגם קדמיות.
מתי נדרש כתר זמני?
סוגי הכתרים הדנטליים לשיניים הם כאלה שמיועדים להיות קבועים. אלא שלעיתים ההכנה שלהם במעבדות הייעודיות לוקחת זמן שעלול להימשך בין מספר שבועות לחודש או יותר. משך הזמן תלוי בסוג הכתר, במורכבות ההכנה שלו ובמאפיינים נוספים. עד שהכתר הקבוע יהיה מוכן להרכבה, רופאי השיניים ירכיבו למטופלים כתר זמני.
כתרים זמני עשוי לרוב מפלסטיק מיוחד או מחומר מתכתי כלשהו. בגלל שהוא לא נועד להיות קבוע והצורך להישאר איתו הוא מספר שבועות או עד שהכתר הקבוע יהיה מוכן, הוא עלול שלא להתאים בצורה האידיאלית לשן, מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק או מאכילה של מאכלים דביקים וגם בלי קשר הוא עלול לפעמים ליפול ויש לשוב למרפאה בשביל להדביק אותו בחזרה. מומלץ לשמור על שגרת היגיינה וניקיון בשיניים כולל שימוש בחוט דנטלי בחלל הפה תמיד וגם בתקופת הגשר הזמני ולזכור, שבסוף הוא רק זמני והגשר הקבוע יהיה מותאם אישית, נוח, אסתטי ותפקודי הרבה יותר.